Reties bedrijf TWS levert 366 nieuwe glasbollen voor de Kempen

glasbollenVanaf vandaag worden alle glasbollen in de Kempen vervangen door nieuwe exemplaren. Total Waste Systems uit Retie levert hiervoor na een openbare aanbesteding in totaal 366 glasbollen. “De eigenlijke productie gebeurt in Tsjechië”, zegt Maarten de Jongh van TWS. “Op vraag van IOK Afvalbeheer lieten we een aangepast ontwerp maken.”

“De nieuwe glasbollen zijn 10% groter”, weet Katleen Mertens, communicatieverantwoordelijke van IOK Afvalbeheer. “En ze zijn uitgerust met geluiddempende matten om het geluid van brekend glas zoveel mogelijk te voorkomen.”

Specifieke wensen
TWS zegt over 60% marktaandeel in België te beschikken en noemt deze bestelling ‘een geapprecieerde opdracht. “Iedere opdracht is belangrijk”, weet Maarten de Jongh, “maar uitzonderlijk zou ik deze niet echt durven noemen. Het bijzondere is dat we na de aanbesteding de hele specifieke wensen van IOK Afvalbeheer hebben uitgevoerd. Die gingen bijvoorbeeld over de hoogte en de grootte van het inwerpgat.”

TWS produceert niets zelf en noemt zich een verkooporganisatie. “Deze glasbollen komen van de firma Reflex in Tsjechië met wie we al meer dan 20 jaar samenwerken en waarvan we de exclusieve invoerder zijn in de Benelux”, aldus de Jongh. TWS stelt 8 mensen te werk waarvan 1,5 in Retie en de anderen in het Nederlandse Roosendaal, waar ook de opslag en de distributie gebeuren.

Voor de glasophaling zelf zorgt de firma Van Swartenbrouck uit Lummen. Die gebeurt wekelijks, maar ook tussentijdse leveringen zijn mogelijk wanneer de bollen vol zijn. Verspreid over 18 gemeenten zijn er in de Kempen 203 glasbolsites.

De oude glasbollen worden gereviseerd en hergebruikt, enerzijds voor de inzameling van glas bij de horeca terwijl andere worden omgevormd tot kalverboxen.