Retienaar neemt je mee grote roofvissen vangen

foto: Rudi Debruyne

foto: Rudi Debruyne

Financieel adviseur Maarten de Roeper (42) uit Retie is gestart met een nieuw bedrijfje waarin hij reizen aanbiedt om grote roofvissen te vangen. ‘Big game fishing’ heet de discipline. Het gaat dan bijvoorbeeld over marlijnen, tonijnen, barracuda’s en haaien. “In Nederland bestaat een aantal organisaties die dit soort reizen aanbieden, in België is dit nieuw”, aldus de Roeper.

De activiteit komt voort uit een hobby die hij al 15 jaar beoefent. “Als jongetje ging ik al vissen met een schepnetje. Rond 1990 ging ik een eerste keer big game vissen op de Dominicaanse Republiek en ik was meteen verkocht.” De Roeper trok sindsdien de wereld rond om grote roofvissen – tot zelfs enkele honderden kilo’s zwaar – te vangen: Kenia, Malediven, Tenerife, Kaapverdië, Thailand, enz. Intussen heeft hij in Tenerife een eigen boot waarmee hij visexcursies aanbiedt. Ook materiaal heeft hij ter beschikking.

Grootste trofee
Wat zijn mooiste ‘trofee’ tot dusver is? “Als je van roofvissen houdt, is de ultieme vis de blauwe marlijn. Ik heb er in totaal zeven of acht gevangen, waarvan de grootste rond de 300 kilo.” Een tonijn van boven de 200 kilo staat nog op zijn verlanglijstje. Voor alle duidelijkheid: na de vangst worden de vissen altijd weer vrijgelaten. “Je hoeft geen viservaring te hebben om mee te gaan”, benadrukt hij. “Dat leer je allemaal ter plaatse.”

De Roeper wil zijn organisatie Mac-Strike meer bekendheid geven door infobijeenkomsten te organiseren in Kempense hengelzaken.