Het is nu helemaal officieel. Retie mag zich voortaan FairTradeGemeente noemen. De bordjes langs de invalswegen maken het de toevallige passant duidelijk. Om de titel te behalen bieden (horeca)zaken, bedrijven en scholen meer fairtrade en lokale producten aan.

Aan de toekenning ging 2 jaar vooraf. In het voorjaar 2015 vatten enkele enthousiaste inwoners het ambitieuze plan op om van Retie een FairTradeGemeente te maken. Intussen voldoet de gemeente aan de 6 opgelegde criteria.

Zo moet het lokaal bestuur een resolutie goedkeuren die Fair Trade steunt en naast koffie nog minstens 1 ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor, enz. Ook winkels en horecazaken moeten 2 fairtradeproducten duidelijk afficheren.

Groot draagvlak
Naast scholen en enkele verenigingen schaarden heel wat lokale handelaars en bedrijven zich achter het initiatief: B-token, Orakel, Aldi, Café Bikoro, Delhaize, Elmac, Grego, Slagerij Geert en Wendy, Sportcafé Boesdijkhof, Fruitbedrijf Hermans, Bakker Hofkens, Lidl, Okay en Hoevewinkel Trezemieke.

Om de titel te vieren vond intussen al een wereldfeest plaats. “De titel behalen was niet het einddoel maar meer een mijlpaal en de start van een nieuw ambitieus plan: heel Retie meekrijgen in het fairtradeverhaal”, aldus de initiatiefnemers.

Vlaanderen telt nu bijna 250 (kadidaat-)FairTradeGemeenten.