agro-culinairEnkele jaren nadat een grote groep groothandels voor horeca al hun krachten verzamelden in België en Luxemburg onder de naam Top Food Group, stapt deze organisatie nu samen met een grote Nederlandse in- en verkooporganisatie (STER) in een nog grotere alliantie. Samen vormen ze de Europese coöperatieve vennootschap International Foodservice Cooperation sce (IFSC sce). Die is goed voor 700 miljoen euro omzet en belevert wekelijks 30.000 horecazaken in België, Luxemburg en Nederland.

Het samenwerkingsverband Resto-Frit/Resto-Culinair uit Herentals maakt deel uit van deze monstercoaltie. Resto-Frit bestaat 21 jaar en groepeert 15 Belgische horecagrossisten. Het jongere broertje Resto-Culinair focust meer op de toelevering aan de culinaire horecazaak. Eén van de stichtende leden van Resto-Frit/Resto-Culinair is ’t Vleesboerke/Agro Culinair uit Herentals. Zaakvoerder Mario Vleugels is trouwens afgevaardigd bestuurder. Resto-Frit stapte op zijn beurt in de grotere Top Food Group en het is die organisatie die nu de nog grotere samenwerking aangaat.

Aankoopvolume
“Met de oprichting van een Europees samenwerkingsverband bundelen we met deze twee grote spelers in de Benelux niet alleen ons aanzienlijke aankoopvolume”, zegt STER-directeur Paul Koole. “We bundelen ook onze expertise in professionele service en ondersteuning van de horecaprofessional. Met een uitgebreider aanbod aan kwaliteitsproducten en -diensten tegen concurrerende prijzen, kunnen de aangesloten groothandels nog beter inspelen op de veranderende behoeften van de klant. Van een bredere selectie huismerkproducten tot meer concepten voor zowel food als non-food.”

De leden van IFSC sce zijn alle foodservice-grossiers met een divers cliënteel over de brede horeca. Dat gaat van de klassieke frituur over broodjeszaken, brasseries restaurants en grootkeukens, tot de culinaire toprestaurants. “In het huidige economisch klimaat is de algemene prijsstelling een belangrijk gegeven”, geeft Jan Van Isveldt, algemeen directeur van Top Food Group aan. “Daarom is de bundeling van onze krachten ook zo belangrijk. De economische logica zegt nu eenmaal dat een goed partnership tussen de brede waaier toeleveranciers en onze versterkte samenwerking binnen IFSC voor alle actoren opportuniteiten creëert.”