ResourceLab uit Turnhout krijgt HIB-label van UNIZO

HIB voor Resource LabSinds kort bestaat een wettelijke definitie voor een ambachtelijk ondernemer, maar in de praktijk is het voor consumenten vaak toch niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Daarom reikt UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB) uit. Flor Joosen, voorzitter van UNIZO-Turnhout, reikte vandaag het label uit aan het bedrijf ResourceLab. “Recyclage, duurzaamheid, ecologische voetafdruk, maatschappelijke verantwoordelijkheid: het zijn termen die we dagelijks te horen krijgen. Dit bedrijf combineert al deze aspecten in een uniek ambachtelijk product en UNIZO wil het daarom graag erkennen met de toekenning van het HIB-label.”

Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. “Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50 procent ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort.” Een jury van ondernemers en experten kent dit label toe.

Bij ResourceLab krijgen afgedankte materialen een complete make-over of worden ze ingezet als grondstof voor eigenzinnige en gedurfde ontwerpen. Door hun specifieke stijl en identiteit hebben ze een lange houdbaarheidsdatum en veroveren ze gemakkelijk een vaste plaats in elk eigentijds interieur. ResourceLab-designs zijn 100 procent Belgisch en de productie ervan wordt lokaal uitbesteed aan werknemers binnen de sociale economie.

“Al vanaf de start van ResourceLab zijn we altijd uitgegaan van een aantal vaste pijlers”, vertelt Debby van Aalst, Verantwoordelijke Communicatie & Verkoop vzw WEB, trots. “Duurzaam design, Duurzame tewerkstelling, en 100 procent Belgische producten. Dit laatste nu ook officieel bevestigd te zien is niet alleen voor Resourcelab als initiatief, maar ook voor alle medewerkers die in de producten die we maken en de maatwerkprojecten die we uitvoeren veel tijd en energie hebben gestoken een enorme opsteker. Het maakt ook dat we met nog meer energie en enthousiasme zullen voortwerken aan het verder uitbouwen van onze collectie en uitzien naar nieuwe opdrachtgevers als het gaan om project inrichtingen en maatwerkopdrachten.” Begin volgend jaar lanceert ResourceLab een nieuwe lijn.