Renotec restaureert Sint-Catharinakerk in Diest

Renotec kerk DiestIn januari 2013, 20 jaar nadat architect Ronni Verspreeuwen zijn eerste opmetingen deed, startte Renotec uit Geel met de restauratie van deze boeiende begijnhofkerk. De restauratiewerken omvatten heel wat aspecten. 

De zijbeukmuren en de muur van de voorgevel werden onderschoeid door groutpalen tot op een diepte van 10 meter. De dakstructuren van het schip en de zijbeuken werden verstevigd door een ingenieuze metalen constructie. In de toren werd een extra metalen vakwerk ingebracht.

„Het muurwerk dat volledig opgetrokken is door fragiele Diestiaanse ijzerzandsteen moet worden vervangen door nieuwe. Maar, er zijn geen steengroeves meer. Via heel wat zoekwerk, enkele vernieuwende ideeën en een nauwe samenwerking met een gespecialiseerd natuursteenverwerker verzamelden wij voldoende voorraad. Elke door de architect aangeduide steen wordt opgemeten, zorgvuldig uitgekapt en vervangen door een nieuwe steen. In totaal zullen tussen de 7.000 en 11.000 unieke stenen vervangen worden. In onze compacte en multifunctionele steenkapperij worden 4 identieke pinakels gekapt in witsteen die later 4 steunberen zullen sieren”, licht Marc Smets toe.

De glas-in-loodramen zullen een nieuw glasontwerp krijgen. Dit wordt nog bekeken in nauw overleg met Monumentenzorg, de architect en het stadbestuur. Het eigen atelier van Renotec zal het glasontwerp ontwerpen en uitvoeren. Ook het dak wordt aangepakt. In een volgende fase zullen de kerk zelf en zijn begijnhof gerestaureerd worden.

Alles werkzaamheden blijven nu netjes verborgen achter de steigerdoeken, maar in november 2014 kunnen de bewoners en de talrijke bezoekers genieten van een gerestaureerde kerk in een door UNESCO beschermd begijnhof.