Bouwonderneming Renotec uit Geel heeft samen met sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning (DIW) een formule ontwikkeld om een woning in amper 5 werkdagen volledig te renoveren. Daardoor moet de huurder slechts een beperkt aantal dagen verhuizen en verliest de verhuurder zo weinig mogelijk huurinkomsten.

Veel sociale huurwoningen voldoen niet aan de huidige EPB-regelgeving. Vanaf 2020 is de verhuurder verplicht om alvast aan de eerste eis, namelijk een goede dakisolatie, te voldoen. In dit kader, maar ook in het licht van de BENOvatiedoelstellingen van de Vlaamse regering, werkte Renotec samen met DIW een proefproject uit. Dat houdt in dat binnen het tijdsbestek van 5 werkdagen een sociale huurwoning volledig energetisch wordt gerenoveerd zodat die voldoet aan de EPB-eisen van 2050.

“De reden om dit tussen 2 opeenvolgende weekends uit te voeren is stakeholder gedreven: de bewoners dienen slechts 1 week te verhuizen en de verhuurder – DIW in dit geval – lijdt geen inkomstenverlies”, aldus John Van Vooren, directeur renovatie.

Isoleren gebeurt door een isolerende HSB-wand voor het bestaande binnespouwblad te monteren. Die wanden hebben nieuwe ramen en steenstrips en worden prefab op de werf geleverd en in zijn geheel gemonteerd. Tegelijk wordt het bestaande platte dak geïsoleerd.

Ook binnen vernieuwd
“Tijdens deze week wordt de woning ook binnenin volledig vernieuwd. Centrale verwarming, ventilatie, sanitair en elektriciteit worden afgestemd op de geldende eisen. Vloeren, badkamer, keuken, wanden, plafonds, trappen en randafwerkingen worden integraal vervangen”, aldus Simon Reumers, assistent projectleider.

CEO Roeland Fraussen. “We kunnen voor dit huzarenstukje, maar niet alleen daarvoor, een beroep doen op 500 arbeiders in alle niches van de bouw. Dit is essentieel en speelt een sleutelrol in het doen slagen van wat wij dagelijks ondernemen en uitvoeren.”