Renotec bouwt kantoorgebouw om tot brandweerkazerne

Renotec BrandweerIn het centrum van Antwerpen heeft Renotec uit Geel een kantoorgebouw verbouwd tot operationele brandweerkazerne die fungeert als voorpost voor interventies in het stadscentrum. Deze brandweerkazerne biedt plaats aan ploegen van 12 brandweermannen die deze kazerne 7/7 en 24/24 bemannen.

Nog voor de start van de afbraakwerken werden de oude funderingen versterkt door middel van micropalen. De bestaande betonnen structuur werd ingrijpend aangepast om de nodige ruimte te creëren voor parkeerplaatsen voor twee brandweerwagens en een ziekenwagen. Hiervoor werd een gedetailleerd stappenplan uitgewerkt in overleg met het studiebureau stabiliteit zodat voorlopige schoring, afbraak en heropbouw doordacht en veilig verliepen.

Met hulp van de arbeiders van de divisie burgerlijke bouwkunde binnen Renotec werden de stukken van de betonstructuur die aangetast waren door betonrot, aangepakt.

Renotec stond ook in voor de technische installaties, zoals bijv. het KnX-domoticasysteem dat gekoppeld is aan het bestaande centrale systeem in de hoofdkazerne. De volledige elektrische installatie en het oproepsysteem kunnen bediend worden vanop afstand.

De binnenafwerking gebeurde met de nodige aandacht voor het milieu. In de opbouw van de tussenwanden en de slaapmeubels werd hout van ecologisch verantwoorde bosbouw gebruikt, en de gevelstructuur bevat 22 cm isolatie. Door middel van dampschermen in de nieuwe gevels en voorzetwanden voor de oude gevels, ging speciale aandacht naar de luchtdichtheid van het pand.

De gevels werden afgewerkt door een niet-alledaagse combinatie van aluminium profielen en vezelcementplaten.