REM-B Hydraulics en Shippartner zetten voet aan wal in Ghana

REM-B GhanaREM-B Hydraulics uit Beerse en Shippartner BVBA uit de Antwerpse haven zijn eind vorige maand samen in zee gegaan. Door de oprichting van een nieuwe joint-venture, REM-B Hydraulics West Africa Ltd., zetten beide bedrijven voet aan wal in de snelst groeiende economie van West-Afrika: Ghana.

REM-B Hydraulics is marktleider in België op het gebied van herstellingen, distributie en onderhoud van hydraulisch materiaal en verkoopt in meer dan 30 landen. Met meer dan 25 jaar ervaring staat het bedrijf garant voor heel wat technologische expertise en kennis van de hydraulische markt. Vanuit het credo “think global, act local” wil het bedrijf via lokale verankeringen haar afzetmarkt wereldwijd vergroten. Om deze internationale expansie te accommoderen en nieuwe markten aan te boren, richtte REM-B Hydraulics in november een overkoepelende zusterfirma op REM- B International, van waaruit projecten als deze geleid en gefinancierd worden.

Shipparner BVBA, een gevestigde waarde in de Antwerpse haven en goede business partner van REM-B Hydraulics, biedt al jaren oplossingen voor alle mogelijke maritieme noden en behoeften en dit voor scheepseigenaars en rederijen in heel Europa, Centraal Amerika en West Afrika. Shippartner had na eerdere positieve ervaringen in West-Afrika een filiaal opgericht in Tema, de havenstad in Ghana, maar was al een jaar eerder actief in West-Afrikaanse havens zoals Takoradi, Accra, Tema en Lomé (Togo).

Na een jarenlange succesvolle samenwerking tussen beide bedrijven, en op basis van een grondige studie van de Ghanese markt, werd besloten om de krachten te bundelen. Ghana heeft immers vele troeven waardoor het land aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. „Ghana is over het algemeen een politiek stabiel land, niet geheel onbelangrijk in deze regio. Ook op economisch vlak is Ghana erg aantrekkelijk. De  Ghanese economie, één van de snelst groeiende ter wereld, verschoof doorheen de jaren haar focus van landbouw naar de industrie en naar andere interessante sectoren, zoals mijnbouw, auto-industrie, metaalproductie en de olie-en gasindustrie. De mijnbouw, olie-en gasproductie, de productie van aluminium en de auto- industrie kennen een sterke groei en dit zijn net sectoren waar er heel wat hydraulica gebruikt wordt. Toch was geen enkele lokale firma hierin gespecialiseerd”, vertelt Bart Roelofs, repair manager bij REM-B Hydraulics.

Bart Roelofs en Vikram Puri, de eigenaar van Shippartner, werken al jaren samen. Vikram had lokaal in West-Afrika reeds maritieme opdrachten gedaan en deed voor de hydraulica regelmatig beroep op de expertise van REM-B Hydraulics.

Momenteel werkt REM-B Hydraulics West Africa met een team van drie mensen: twee technisch geschoolde Ghanezen met ervaring en kennis van hydrauliek en een boekhouder. Zij werken onder supervisie van Vikram Puri en Bart Roelofs die vanuit hun kantoor in België dagelijks in contact staan met Ghana. De interventiewagen die on-site hydraulische service zal uitvoeren, werd reeds bestickerd en is klaar om per boot naar Ghana verscheept te worden. De eerste kisten met te herstellen pompen zijn trouwens al onderweg naar Beerse.