REM-B Hydraulics bouwt testbank voor transfo’s van nieuwste generatie

REM-BREM-B Hydraulics uit Beerse heeft in opdracht van CG Power Systems Belgium uit Mechelen een installatie gebouwd waarmee die de nieuwste transformatoren kan testen. Dat is nodig omdat de toekomstige windturbines op zee almaar meer vermogen leveren en dan moet de ingebouwde transformator mee evolueren.

“De transformatoren die in deze offshore turbines geïnstalleerd worden, zijn blootgesteld aan sterk wisselende belastingen en zeer variabele temperaturen”, legt Jeroen Hermans van CG Power Systems uit. “De combinatie van deze twee effecten zorgt ervoor dat de elektrisch isolerende koelvloeistof in de transformatoren sterk gaat opwarmen en afkoelen. Door de temperatuurverschillen gaat deze vloeistof uitzetten en weer samentrekken, waardoor de kuip van deze transformatoren belast wordt door een sterke mechanische vermoeiingsbelasting. Om problemen daarmee te voorkomen worden dergelijke transformatoren en hun kuipen uitgebreid getest voor ze geïnstalleerd worden.”

Kempense expertise
Omdat de bestaande testinstallaties niet meer voldeden, deed het Mechelse bedrijf een beroep op Kempense expertise. “Wij worden vaker gevraagd voor de engineering en het designen van toestellen à la tête du client”, zegt Philip Van Vaerenbergh, sales & marketingmanager van REM-B. “In dit geval hebben we samen een vermoeiingstestunit ontwikkeld en gebouwd voor het testen van transformatoren die krachtig en flexibel genoeg is voor de volgende generaties windturbine transformatoren. We creëren wisselende temperaturen en een wisselende druk om het gebruik in realiteit te simuleren. De testinstallatie bestaat uit vier belangrijke elementen: de aandrijving, bestaande uit drie pomp-motorsystemen, het oliemanagementsysteem, een netwerk van verschillende intelligente sensoren en een controlecentrum van waaruit de installatie aangestuurd wordt.”

De installatie is deze maand opgeleverd en zal na de zomervakantie operationeel zijn in de Mechelse vestiging van CG Power Systems. Bij REM-B in Beerse werkt een 50-tal mensen.