Rejuvenate Biomed, een recente spin-out van Janssen Pharmaceutica in Beerse, streeft ernaar een geneesmiddel op de markt te brengen dat de veroudering tegengaat. Een eerste klinisch ‘proof of concept’-product wordt verwacht in 2020.

Rejuvenate Biomed haalde in november vorig jaar voldoende startkapitaal op om zijn farmacologisch platform te kunnen valideren en zich voor te bereiden op de eerste klinische activiteiten. Het trad ook toe tot JLINX, de innovatiepoot van Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson).

Langere levenskwaliteit
Het bedrijf onderzoekt het verouderingsproces en wil vervolgens geneesmiddelen ontwikkelen die hierop kunnen inspelen. CEO Ann Beliën: “Zorgen dat onze levenskwaliteit langer behouden blijft, is ons doel. Dankzij de vooruitgang in de biologie van het verouderen lijkt dit een haalbare optie. Onze intrinsieke capaciteit om met stressoren om te gaan op cellulair niveau neemt af bij het verouderen en binnen Rejuvenate Biomed zoeken we naar oplossingen om deze capaciteit langer te behouden en zo de start van ouderdomsziekten te vertragen. We hebben een aantal producten kunnen identificeren die potentieel hebben om het verouderingsproces te beïnvloeden. Met onze lead kandidaat plannen we in 2019 naar de mens te gaan.”

Rejuvenate Biomed sloot recent een strategisch partnership met Cmast, dat instaat voor het begeleiden van diverse onderzoeksprogramma’s en ondersteuning biedt op het vlak van project- en programmamanagement. Glenn Van Dael, CEO van Cmast: “De meeste ouderdomsziekten zie je vanaf 65 jaar opduiken. Als we de levenskwaliteit kunnen verhogen door dat te kunnen uitstellen tot 85 jaar, zou dat fantastisch zijn. Vanuit onze passie om mee te werken aan de gezondheidsoplossingen van morgen, geloven wij sterk in deze business case.”