Recordomzet voor Veiling Hoogstraten

veiling hoogstratenVeiling Hoogstraten heeft in 2014 een recordomzet behaald van 193 miljoen euro, een stijging van 10,5% tegenover de 174 miljoen van het jaar voordien. Zowel op het vlak van omzet als op het vlak van volume (150.000 ton) werd een nieuw record gevestigd. De volumestijging is zowel toe te schrijven aan de uitbreiding bij bestaande telers als de toetreding van nieuwe, hoofdzakelijk Nederlandse telers, dit laatste vooral bij paprika.

De helft van de omzet wordt gevormd door aardbeien en een beperkt deel kleinfruit zoals blauwe bes en kiwibes, de andere helft door groenten, voornamelijk de glasgroenten tomaten en paprika. Bij de tomaten kende Veiling Hoogstraten in 2014 een verdere groei en omschakeling naar specialisaties. Deze tendens zal in 2015 nog intenser verder worden gezet.

Geen productiepieken voor aardbeien
“Aardbeien maakten een goede en tomaten een redelijke gemiddelde jaarprijs. Paprika en komkommer scoorden in 2014 duidelijk minder goed”, zegt commercieel manager Jan Engelen. “Het voorjaar werd gekenmerkt door zomers weer met vroege producties en over heel de lijn een zwakke prijsvorming. De zomer was Belgisch – koel en nat – wat zorgde voor de afwezigheid van productiepieken en een betere prijsvorming bij aardbeien. Tomaten kenden in juli wel een productiestop met als dieptepunt heel wat onverkochte volumes eind juli, begin augustus.”

Ondanks de Russische boycot begin augustus tegen EU-groenten en –fruit werd het najaar voor tomaten ronduit goed. Ook de gevreesde lage prijzen bij de aardbeien door toenemende volumes bleven uit en het werd één van de beste najaren sinds lang. “Het eindresultaat voor Veiling Hoogstraten in 2014 is zeker a-typisch te noemen in een jaar waar gemiddeld gezien minder goed resultaten werden geboekt.”