BS-MeerhoutDe eerste 6 maanden van dit jaar zijn over het Kempense kanalennet 245.966 containers vervoerd. Nv De Scheepvaart, dat de kanalen beheert, spreekt van een nieuw recordcijfer en een stijging van ruim 15% tegenover de eerste jaarhelft van 2015. In totaal werden over het Albertkanaal en de Kempense kanalen al ruim 17,6 miljoen ton goederen vervoerd. Dat is bijna 8% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

“Deze positieve cijfers bewijzen de toenemende aantrekkingskracht van de binnenvaart in het kader van een vlotte mobiliteit. Onze ambitie blijft om tegen 2020 de verhoging van de bruggen en de verruiming van het vak Antwerpen-Wijnegem te voltooien waardoor het Albertkanaal nog meer mogelijkheden zal bieden voor ondernemers”, zegt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart.

Filevrij
”Steeds meer bedrijven doen hun voordeel met onze filevrije waterwegen”, vult Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts aan. “Het potentieel blijft groot, want onze waterwegen hebben nog veel beschikbare capaciteit. De binnenvaart biedt steeds meer mogelijkheden om concurrentieel en betrouwbaar grote hoeveelheden te vervoeren via het water. Vlaanderen blijft dan ook investeren in de waterwegen. Elke vracht die over het water kan gaan, moet niet over de weg.”

Voor heel Vlaanderen is er een stijging van iets meer dan 4% van de vervoerde tonnage via de waterwegen.