Recept van Retiese dorpsbier van de hand van meester-brouwer Hugo Smets

RekwsietMeester-brouwer en Retienaar Hugo Smets werkte het recept uit van het eerste Retiese dorpsbier. Initiatiefnemers Paul Huysmans en Michel Sprangers vonden dat Retie met meer dan 25 horecazaken ook een eigen dorpsbier verdiende. “Samen met een derde vennoot richtten we de firma Kempenbrouwerij GCV op, waaronder we De Rekwisiet gaan uitbrengen”, vertelt Paul. “Voor het recept kwamen we terecht bij dorpsgenoot en meester-brouwer Hugo Smets. Samen zochten we naar een brouwerij die het bier volledig volgens zijn aanwijzingen kon brouwen, dat werd Brouwerij Anders in Halen.”

Smets is dertig jaar meester-brouwer bij een bekende Antwerpse brouwerij en één van de beste brouwers van België. “Ik wou een bier dat teruggaat naar de essentie, namelijk een product met een goede mout en gist, en hopvariëteiten die zorgen voor een karaktervolle smaak en een aangenaam aroma”, zegt Hugo Smets. “Met een alcoholpercentage van 6,5 procent is het tevens vrouwvriendelijk. Als eerbetoon aan Retie gaat op het einde een kleine hoeveelheid lindebloesem mee in de ketel.” De Rekwisiet wordt gebrouwen met nog echte hopbellen. De gebruikte hop is honderd procent Belgisch en mag het Belgische Hop-label dragen.

Uiteindelijk werd een bestelling van 4 000 liter geplaatst bij Brouwerij Anders in Halen (Diest). Over vijf tot zes weken is het bier klaar zodat ter gelegenheid van Retie-kermis in september burgemeester Patrick Geuens symbolisch de eerste Rekwisiet kan proeven. Bij het bier hoort een speciaal bedrukt glas, dat samen met vier flesjes zal worden aangeboden als geschenkverpakking.