RDK moet het nu vooral van projecten hebben

rdkHet Algemeen bouwbedrijf Rik De Keyser (RDK) verlegt het accent voorzichtig van individuele villabouw naar projectbouw. “Een duidelijke ontwikkeling die ingegeven is door de crisis”, heet het op het bedrijf in Rijkevorsel. “De mensen denken nu milieubewuster en kiezen duidelijk voor kleinschalige ontwikkelingen. Wij passen ons daaraan aan.”

De bouwsector heeft het toch niet makkelijk. Zeker de particuliere klanten aarzelen en gaan steeds meer voor projecten. Bouwen is effectief duur geworden. Het aantal particulieren dat een bouwgrond heeft en daar een eigen woning wil op bouwen is relatief gedaald. Vandaar de nieuwe trend naar een gemeenschappelijke bouw van appartementen en woningen.

In Rijkevorsel gaat het Algemeen bouwbedrijf Rik De Keyser in dit opzicht dan ook zelf op zoek naar gronden om er kwalitatief uitstekende en betaalbare woningen op te zetten. De verkoop van dergelijke projecten loopt onderhand uitstekend. “Wij werken vandaag zeker twee jaar vooruit”, heet het. “Wij leveren zo’n 80 units per jaar af, meer dan één per week dus.”

Ondertussen is de zoektocht naar technisch geschikte vakmannen wel een heuse lijdensweg. RDK heeft zo’n 140 mensen op de payroll maar bv. de vervanging van ouder wordende personeelsleden is helemaal niet evident. Het gaat dan om metsers, vloerders, schrijnwerkers, bezetters, loodgieters…. “De jonge mensen worden kennelijk veel liever computerspecialist dan technisch geschoolde vakman. Ook al verdient die een mooi loon en is zijn beroepscarrière verzekerd.”

Het Algemeen Bouwbedrijf Rik De Keyser realiseerde verleden jaar een omzet van 23 miljoen euro. Het bedrijf is destijds op het einde van de jaren zestig gesticht door Rik De Keyser zelf die ondertussen nog altijd aan de slag is. Wél is de volgende generatie al aangetreden.