R&D Computers stopt met de fysieke winkel aan de Turnhoutsebaan in Retie. Voortaan gaat zaakvoerder Robin De Clerck aan huis klussen uitvoeren. “De markt is de jongste jaren compleet veranderd”, zegt hij na 19 jaar computerwinkel.

“Er zijn 3 belangrijke redenen om te stoppen met de winkel”, doet de ondernemer het verhaal. “Ten eerste is er de sterk toegenomen online verkoop. Er is de concurrentie van de winkelketens en mensen kopen tegenwoordig minder computers, in de plaats smartphones en tablets. Meer zelfs, zo’n smartphone krijgen ze vaak nog bij hun abonnement.”

De zaakvoerder heeft zijn winkel te koop staan. Zodra die is verkocht, gaat de zaak dicht. Intussen zijn de deuren enkel nog in de voormiddag open. “Klanten zijn voornamelijk particulieren en ook wel een aantal businessklanten. Mijn 5 beste klanten vertegenwoordigen 1/3de van de omzet maar die komen niet in de winkel. Dan begin je wel na te denken over de kost voor de winkel.”

Aan huis
Robin De Clerck biedt zijn diensten voortaan op verplaatsing aan: herstellingen, nieuwe contracten voor providers, netwerkinstallaties, B2B-oplossingen, enz. “Ik heb een mailing naar mijn 10.000 mailadressen verstuurd en het nieuws op mijn Facebook-pagina gezet. En verder verwacht ik vooral mond-aan-mondreclame.”

Hoe hij terugblikt op 19 jaar computerwinkel? “In het begin kon het niet snel genoeg gaan en nu gaat het te snel. Het heeft zeker 10 jaar geduurd vooraleer iedereen aan de pc zat. Daarna kwamen de laptops en nu gaat het naar smartphones en tablets. Het gebeurt dat mensen binnenkomen voor een laptop en met een smartphone buitengaan.”