Qraqon wint incubatiepakket bij Innotek

Op de European Space Solutions Conference in München werden dinsdag 5 november de prijzen uitgereikt van de Galileo Masters of The European Satellite Navigation Competition 2013. Onder impuls van Innotek uit Geel, nam Vlaanderen voor het eerst deel aan deze wedstrijd. Winnetou van QraQon uit Lubbeek is Vlaamse laureaat van de Galileo Masters 2013. Winnetou is een eenvoudig te installeren toestel om goederenwagons te traceren. Qraqon, dat Winnetou ontwikkelde, krijgt 10.000 euro cash medegefinancierd door het Agentschap Ondernemen en een incubatiepakket bij Innotek ter waarde van 5.000 euro.

Onder impuls en coördinatie van Innotek, beheerder van het ESA Business and Incubation Centre Flanders in Geel en met medewerking van iMinds, was Vlaanderen voor het eerst een van de deelnemende regio’s aan deze wedstrijd. Deze eerste deelname was zeer succesvol: met 22 inzendingen behoorde onze regio tot de top 4 van de 25 deelnemende regio’s.

In de ondertussen 10de editie werden in de  European Satellite Navigation Competition (ESNC) de beste producten, diensten en innovaties gekozen die het gebruik van satellietnavigatie in het dagelijkse leven faciliteren. Tijdens de ceremonie werden prijzen uitgereikt in 32 categorieën, met een totale prijzenpot van 1,07 miljoen euro. Er waren 413 volledige inschrijvingen van teams met in totaal 1200 deelnemers uit bijna 50 landen.

De European Satellite Navigation Competition werd in 2004 ingericht om innovatieve ondernemers aan te moedigen om toegevoegde waarde te bieden bij het dagelijkse gebruik van satellietnavigatie. Ondertussen is deze wedstrijd uitgegroeid tot het grootste innovatienetwerk voor dit soort toepassingen. Vandaag zijn er meer dan 130 onderzoeks- en industriële partners die de ESNC-deelnemers ondersteunen om hun businessideeën uit te werken.

De elfde editie van deze wedstrijd loopt van 1 april tot 30 juni 2014. De internationale kick-off zal plaatshebben in Rotterdam op 15 april, tijdens de European Navigation Conference in het World Trade Center. Via Innotek zal ook Vlaanderen weer van de partij zijn.