De provincie Antwerpen wil af van de papieren belastingbrief en moedigt bedrijven aan om zich te registreren zodat de aanslag voortaan digitaal kan worden verstuurd. Lemmens Winkelinrichting uit Boechout deed dat deze week als eerste.

Eerder al konden gezinnen zich aanmelden voor een digitale aangifte. Vanaf 1 januari 2018 kunnen ook ondernemingen hun aangifteformulier en aanslagbiljet digitaal ontvangen, tenminste wanneer die zich aanmelden. “Deze online dienstverlening is in de huidige samenleving een must voor iedere onderneming”, motiveert gedeputeerde van Financiën Ludwig Caluwé.

Vestigingsbelasting
De provincie Antwerpen telt 165.618 belastingplichtige ondernemingen, waarvan 101.318 vennootschappen en 64.300 zelfstandigen. De provinciebelasting bedrijven is een vestigingsbelasting. Dit betekent dat elke onderneming deze belasting verschuldigd is per afzonderlijke vestiging die door haar wordt gebruikt en op het grondgebied van de provincie Antwerpen is gelegen. Jaarlijks worden er 177.137 vestigingen, waarvan 112.577 vestigingen vennootschappen en 64.560 vestigingen zelfstandigen binnen de provincie Antwerpen belast.

Het nieuwe belastingportaal is ontwikkeld in samenwerking met Cipal Schaubroeck. Wie zich registreert ontvangt zijn documenten via mail, Zoomit of Doccle.