Provincie Antwerpen telt grootste aantal starters

startendondernemerIn 2015 zijn in de provincie Antwerpen 13.840 nieuwe ondernemingen opgericht. Ze maken 17% uit van de totale starterspopulatie in 2015 in heel België. Daarmee is onze provincie die met het grootste aantal starters. Op de tweede plaats volgt Brussel, op de derde Oost-Vlaanderen. De cijfers komen uit de Startersatlas 2015 van Unizo, Graydon en UCM.

In 2015 startten 82.571 Belgen hun eigen zaak. Dit zijn er 1,8% meer dan in 2014. Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon, ziet daar volgende verklaringen voor: “Enerzijds zorgen de positieve berichten over het economische herstel voor extra ondernemingszin. Daarnaast heb ik het vermoeden dat een aanzienlijk aantal personen na de crisis, al dan niet gedwongen, op zoek is gegaan naar een nieuwe uitdaging en daarbij gekozen heeft voor een eigen zaak. Sinds 2008 noteren we immers een toename van bedrijven gericht op zakelijke diensten, adviesbureaus en reclamebureaus. Opvallend hierbij is dat de zaakvoerders hiervan doorgaans ouder zijn dan de gemiddelde starter.”

Positief signaal
Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder Unizo: “België, en zeker Vlaanderen, heeft een open economie. Gaat het internationaal economisch goed, dan wagen automatisch meer mensen de sprong naar een eigen zaak. De stijging in het startersaantal is dus een positief signaal. Het gaat stilaan beter met de economie.”

Uit de studie blijkt ook dat na 5 jaar nog 69,7% van de gestarte ondernemingen actief is. In Vlaanderen ligt dit met 70,7% iets hoger dan in Brussel en Wallonië (beide 66,5%). Tussen de sectoren zijn er grote verschillen qua overlevingsgraad. Bij de vrije beroepen bestaat 85% van de start-ups nog na een periode van 5 jaar, in de horeca ligt dit percentage op iets meer dan 55%.

Ook voor 2016 zet de trend zich door. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar steeg het aantal starters in België met 6,4%.