Marjan Denie en Geert Laenen van Hoebenschot Plant & Tuin uit Lichtaart starten met een eerste fruitwerkgroep in de Kempen. Ze krijgen daarvoor de medewerking van de biologische tuiniers van Velt. “Doel is een fruitkenniscentrum oprichten waarbij fruitliefhebbers hun kennis en ervaring delen”, zegt Geert Laenen.

Dat er heel wat vragen leven rond fruit, fruitbomen en –planten ondervinden de zaakvoerders dagelijks in hun tuinbedrijf en fruitboomkwekerij. “Mensen die geen kaas hebben gegeten van fruit, willen van verschillende mensen horen hoe ermee om te gaan”, vertelt Marjan Denie. Zo ontstond het idee om samen met Velt, de vereniging voor wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken, een fruitwerkgroep op te richten.

“In onze Kempense regio zijn er heel wat mensen met kennis van fruit. Zeker ook binnen Velt zijn er heel wat hobbytelers met zeer veel fruitkennis waarmee we al een goede uitwisseling hebben. Waarom die kennis niet delen, leren van elkaar?”, zegt tuinarchitect Geert Laenen, die zijn tuinontwerpen steevast een fruitige toets geeft.

De Kempense fruitwerkgroep heeft zijn thuisbasis bij Hoebenschot Plant & Tuin en krijgt op die manier ook professionele input. Het bedrijf is lid van het Proefcentrum Fruitteelt en het Proefcentrum voor Sierteelt. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 11 maart.