Primeur voor Houtbedrijf Van Laer

van laerNa de aankoop van een moderne Italiaanse pers kan het Houtbedrijf Van Laer uit Malle nu gefineerde platen maken tot 4,10 meter lang. “We zijn daarmee uniek op de Belgische markt”, zegt bedrijfsleider Jan Van Laer. “3,50 meter op 1,22 is nu courant. Maar daar stopt het meestal ook bij. Wij gaan nu dus een hele stap verder.”

Fineren van hout is een heel speciale techniek. Fineer is een dunne laag hout die van geselecteerd rondhout gemaakt wordt. De dikte varieert van 0,6 mm tot enkele millimeters. Door het flinterdunne hout te versnijden haalt men het maximum uit elke boomstam. Een meubel met fineer is niet of nauwelijks te onderscheiden van een meubel dat volledig uit massief hout bestaat. Het voordeel van fineer: het scheef trekken van het meubel is er niet meer bij. Of: fineer is de ultieme expressie van hout.

Houtbedrijf Van Laer is al nagenoeg 40 jaar specialist in de branche. “Mijn ouders hebben de firma opgezet” zegt Jan Van Laer. “Wij hebben het bedrijf onafgebroken verder uitgebouwd. Met onze investering in een Italiaanse pers gaan we nu een stap verder.”

Met gefineerde platen tot 4,10 meter viseert het Houtbedrijf Van Laer vooral de interieurbedrijven. Wanneer die lange kasten op maat moeten aanmaken in moderne interieurs bv. zijn de meubels veel mooier wanneer ze in één stuk gemaakt zijn. De lijn kan op die manier in een loft of in een appartement mooi doorgetrokken worden. “Wij kunnen ons als leverancier in dit opzicht onderscheiden van de concurrentie”, zegt Jan Van Laer. “Wanneer de klanten bij ons platen tot 4,10 meter kunnen kopen zullen ze ons allicht ook aanschrijven voor de kleinere lengtematen.”

De lange platen zullen het houtbedrijf ook sterker oriënteren naar de interieurbouwers. De meubelindustrie heeft het ondertussen immers heel moeilijk en komt waarschijnlijk nooit meer terug.

Het Houtbedrijf Van Laer stelt 7 mensen tewerk. “We doen het ondertussen vrij goed. De ene week is al beter dan de andere maar op onze balans staan in elk geval geen nulletjes.”