‘STEM voor geothermie’, het onderwijsproject rond de geothermieboringen op de Molse Balmatt-site, krijgt de jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Een prestigieuze prijs die wordt uitgereikt door een al even eerbiedwaardige instelling. Het team rond coördinator Swa De Schutter wil nu ook de publieksprijs binnenhalen.

In totaal ontvangen binnenkort 15 wetenschappers of teams die er vorig jaar in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen, een Jaarprijs van de KVAB. Het winnende team uit de Kempen bestaat naast Swa De Schutter uit Ben Laenen, David Lagrou en Dries Vos. Ze lagen aan de basis van de schoolbezoeken aan de geothermiecentrale in Mol, die tot doel hebben om leerlingen warm te maken voor technisch onderwijs en een STEM-richting.

“Het eerste jaar hadden we 45 klassen, het tweede jaar 60 en dit jaar al 90. Ze komen van Blankenberge tot de andere kant van Limburg”, vertelt coördinator Swa De Schutter, gepensioneerd VITO-medeweker. “Die 90 zullen tussen nu en mei volgend jaar een interactieve rondleiding krijgen.”

Musical
Maar waar de jury zich nog het meest over verbaasde, is de musical die in samenwerking met Luc Stevens werd gemaakt rond geothermie. “Dit is werkelijk uniek”, glimlacht De Schutter. “Zo’n 3.000 leerlingen woonden al een voorstelling bij in het gebouw op Balmatt. Voor hen zal de term geothermie voor eeuwig in het geheugen zijn geprent.”

“Ja, we zijn fier op deze prijs. Nu willen we ook de publieksprijs nog winnen en roepen iedereen op om voor ons te stemmen. Moesten we die ook nog binnenhalen, dan betekent dat opnieuw belangstelling voor diepe geothermie. De media spreken nog altijd over zon en wind wanneer het om hernieuwbare energie gaat. Wij willen dat daar ook aardwarmte aan wordt toegevoegd”, besluit Swa De Schutter. De uitreiking en de bekendmaking van de publieksprijs vinden plaats op 16 november.

Het geothermieteam liet een tof filmpje maken waarin het toont wat er de voorbije jaren allemaal is verwezenlijkt.

Bekijk hier alle video's van Made in Kempen.