Markt voor hoogrendementsglas is virtueel dood

glasKris Smeyers uit Balen beseft best dat de crisis overal om zich heen grijpt. De kranten staan er nu eenmaal vol van, radio en televisie hebben het over niets anders. “Toch moeten we positief blijven denken”, zegt hij. “Positief denken helpt je al een hele stap vooruit.”

Kris Smeyers is vandaag een specialist in het herstellen van glasconstructies. Met Smeyers Global Glass Service levert hij evenwel een totaalproduct af. Niet enkel de herstelling van het glas zelf dus maar ook de noodzakelijke bijhorende werken zoals schuren, plamuren of bijschilderen.

Tot voor kort was de glasmarkt vooral gedreven door de premies bij de installatie van hoogrendementsglas. Die markt is sinds kort helemaal dood. De afschaffing van de isolatiepremies heeft ervoor gezorgd dat haast niemand nu nog dubbel of driedubbel glas plaatst.

“Wij hadden dat wél zien aankomen. Zeker weten. Maar dan moet je als zelfstandige niet bij de pakken blijven zitten. Er zijn alternatieven. Voor ons was dit oa. glasbreuk. Na inbraken bv. Een markt waarin je als glazenmaker best je brood kunt verdienen. Op voorwaarde dat je flexibel kunt reageren op de vraag uit de markt. Wij denken vandaag slechts 1 tot 1,5 week vooruit. In functie van de oproepen die we krijgen. Die snelle service is onze groeikracht.”

Een alternatief ligt in de volgehouden besparingsinspanningen. Een bedrijf kan altijd goedkoper werken. “Door met een kleinere bedrijfswagen te rijden bv. Wij rijden vandaag met de 21-jaar oude wagen van onze bomma.” Smeyers Global Glass Service heeft anderzijds ook zwaar geïnvesteerd in nieuw materiaal. Kranen bv. Lichte kranen van 7500 euro, zware kranen van 35.000 euro. “Ik kan nu op mijn eentje ramen van 350 kilo monteren.”