Pluimveehouderij Marpa produceert dagelijks 100 000 eieren

Groepsfoto boeren en telers AHPluimveehouderij Marpa in Wortel (Hoogstraten) is al twintig jaar lang een vaste waarde in de Kempense landbouwsector. Het familiebedrijf produceert dagelijks zo’n 100 000 kippeneieren. Het gros daarvan zijn eieren met vrije uitloop. Dat wil zeggen van kippen die buitenlopen. Marpa telt zo’n 80 000 kippen die niet in een stal leven. Ook heeft de pluimveehouderij 30 000 scharrelkippen die los in de stal lopen.

Aan het roer van de pluimveehouderij staat Paul Geens. De kippenboer trotseert de economische grillen in de landbouwsector door een energiezuinig beleid te voeren. Met 3 000 zonnepanelen op het bedrijf  streeft Marpa ernaar energieneutraal te werken. “We voorzien in onze eigen energie”, zegt Paul Geens. “Ook onze keuze om de maïs voor de kippen zelf te kweken en niet te drogen, is energiebesparend.” Tegelijk drukt de pluimveehouderij zoveel mogelijk de transportkosten. Zo wordt het kippenvoer – een mix van kalk, tarwe en eiwitkern – ter plaatse gemengd.

Marpa heeft uitbreidingsplannen. Momenteel heeft het bedrijf een vergunningsaanvraag lopen om twee stallen bij te bouwen. Concreet gaat het over bijkomende ruimte voor 80.000 kippen extra. Op zaterdagen 21 en 28 september zet het pluimveebedrijf aan Bouwhoef 6a in Wortel de deuren open voor het grote publiek tussen 12 en 17u. Deze Open Dagen zijn een initiatief van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn. Het opzet is om het verhaal achter een product te vertellen: waar komen de eieren uit de supermarkt vandaan? Hoe gaat het eraan toe in een pluimveebedrijf? Tijdens de Open Dagen staat vragen vrij en is er allerlei animatie voorzien. “Voor ons een fijne manier om mensen de pluimveesector te leren kennen”, reageert Paul Geens van Marpa.