Plastic Omnium Automotive gaat dicht

plasticDe directie van Plastic Omnium Automotive in Herentals heeft ten aanzien van de vakbonden de intentie tot sluiting van de fabriek aangekondigd. 122 jobs zouden daardoor verloren gaan. Plastic Automotive Omnium is een toeleverancier voor de autoindustrie. Het bedrijf werkte tot voor kort in grote mate voor Opel Belgium in Antwerpen.

De sluiting van de Herentalse fabriek is dus een late fall-out van het Antwerpse autodrama. Tot voor enkele jaren werkte Herentals nagenoeg voor 90% voor Opel Belgium. Toen de fabriek van GM dicht ging raakte ook Plastic Omnium Automotive in zware problemen.

Aanvankelijk werd nog gezocht naar alternatieven voor Opel Belgium. Zo Volvo in Gent en de vestigingen van GM in Groot-Brittannië. Blijkbaar is nu precies vanuit Groot-Brittannië de doodsteek gegeven aan de Kempense fabriek. GM kreeg in Groot-Brittannië subsidies voor de bouw van de nieuwe Astra. “Maar dan wel op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de onderdelen dan ook in Groot-Brittannië zouden aangemaakt worden”, zegt Mario Lenaerts van het ACV Metaal. “Meteen wordt voor Plastic Omnium Automotive in Herentals de laatste lijn doorgesneden.”

Plastic Omnium kwam in 1997 naar Herentals. Het Franse concern is sterk gespecialiseerd in de productie van kunststofonderdelen voor auto’s en vestigde zich doorgaans in de onmiddellijke buurt van grote autofabrieken, zoals Opel Belgium in Antwerpen. Er werden oa. bumpers en benzinetanks gemaakt voor Antwerpen.

Sinds de sluiting van Opel Belgium ging het snel bergaf voor Plastic Omnium Automotive. 2010 en 2011 werden afgesloten met negatieve bedrijfsresultaten. In die mate dat de bedrijfsrevisoren al begin 2012 aanmerkten “dat de financiële toestand van de vennootschap aangetast was. De continuïteit van de onderneming was bedreigd indien de aandeelhouders geen inspanning deden.”

Plastic Omnium runt nog een tweede fabriek in Herentals. Bij Inergy Automotive Systems Belgium worden milieuvriendelijke brandstofsystemen gemaakt. In Brussel runt de groep ook nog een onderzoekscentrum.