Plannen voor diepe geothermie bij Janssen worden concreet

geothermie-janssenJanssen Pharmaceutica heeft de vergunningsaanvragen ingediend om op een diepte van zo’n 3,5 km heet water op te pompen. Daarmee wil de multinational de eigen gebouwen verwarmen en elektriciteit opwekken. Als alles volgens plan verloopt, starten de proefboringen in september volgend jaar.

Sinds Vito in Mol gestart is met de boring in de diepe ondergrond, raken ook andere dossiers in een stroomversnelling. Janssen maakte al eerder zijn plannen bekend, maar die worden nu ook concreet. Op een vergadering voor de buurtbewoners zette de onderneming alles op een rij.

Extra geluidsschermen
In de zomer volgend jaar verschijnt op de bezoekersparking een 50 meter hoge boortoren die proefputten zal boren. Elke boring zal zo’n 2 maanden in beslag nemen waardoor die werkzaamheden begin 2017 zijn afgerond. Om de mogelijke hinder in kaart te brengen, liet de onderneming een milieu-effectenrapport opstellen. Tijdens de proefboringen wordt mogelijke geluidshinder voor de buren verwacht en daarom laat het bedrijf extra geluidsschermen plaatsen. Moest uit metingen blijken dat die niet volstaan, worden bijkomende maatregelen genomen. Eens de eigenlijke installatie draait, verwacht Janssen geen extra geluidsproductie.

De investering in het diepe-geothermieproject bij Janssen bedraagt 50 miljoen euro. Zodra de installatie op volle capaciteit draait, levert die een energiebesparing van 4,7 miljoen euro per jaar op.