Biobest uit Oevel bestaat dit jaar precies 30 jaar. In die periode is de pionier in hommelproductie uitgegroeid tot een bedrijf met 14 dochterondernemingen en distributeurs in meer dan 60 landen. Vanuit de hommels is een brede waaier van dienstverlening ontstaan op het vlak van bestuiving en biologische gewasbescherming.

Het Biobest-verhaal begon in 1987 met het initiatief van een veearts uit Oevel. Roland De Jonghe was al van jongs af gefascineerd door de wondere wereld van de hommel. Als 9-jarige schreef hij een eerste boekje over deze kleine weldoeners. Voor tomatentelers leidde de komst van Biobest een nieuw tijdperk in. Met de productie van hommels startte De Jonghe in zijn eigen tuin en woonkamer, maar al snel barstte het jonge bedrijf uit zijn voegen. Biobest slaagde er als eerste in hommels op grote schaal te produceren. De eerste kweekcel werd al snel te klein. De vraag naar hommels boomde, voor tomatentelers werd de hommel snel een vaste waarde.

Biologische alternatieven
In 1989 startte de onderneming met de productie van nuttige insecten en mijten. Intussen is het bedrijf bekend voor zijn oplossingen voor biologische bestrijding. “De vraag naar deze biologische producten kwam er om verschillende redenen”, zegt communicatieverantwoordelijke Lise Verachtert. “Onze hommels raakten snel ingeburgerd op de velden van vele telers, die dus geen pesticiden meer wilden gebruiken voor het welzijn van hun zwart en geel gestreepte beestjes. Ook door de steeds strengere regelgeving op pesticiden gingen telers op zoek naar biologische alternatieven. Ook de consument speelt een grote rol: de vraag naar residuvrije producten neemt steeds toe.”

Vandaag werken op de hoofdzetel van het bedrijf in Oevel 190 mensen. Later dit jaar volgt nog een event voor de viering van het 30-jarige bestaan.