Pianobouwer Igor Bettens ontvangt HIB-label

Igor Bettens - foto: Nathalie Van Riel

Igor Bettens – foto: Nathalie Van Riel

Zaterdag ontving Igor Bettens, gespecialiseerd pianobouwer en -hersteller met een atelier in Merksplas, het kwaliteitslabel Handmade in Belgium (HIB). Met het gloednieuwe HIB authenticiteitlabel wil initiatiefnemer Unizo zorgen voor de erkenning en herwaardering van onze ambachten en kwaliteitsproducten. “Het is de bedoeling aan de hand van dat label de ambachtelijke ondernemer in de kijker zetten en zo de consument te sturen in het maken van een onderscheid tussen de ambachtelijke en vandaag overheersende industriële producten”, zegt Kristof Thijssens van Unizo Kempen.

Igor Bettens heeft momenteel in Merksplas een restauratie-atelier voor romantische piano’s (bouwjaar tussen 1880 en 1950) waar jaarlijks een viertal instrumenten, in opdracht van hun eigenaars, volledig herbouwd worden. “Die instrumenten zijn gebouwd om na afzienbare tijd herbouwd te worden”, zegt Igor Bettens. “Vele afmetingen, verhoudingen en te respecteren data tijdens een restauratie staan genoteerd in de piano zelf. Ik volg dus handgeschreven info van 100 jaar geleden. De rest van de data vind ik bij de Duitse toeleveringsbedrijven die alles, ruim 150 jaar lang, netjes bijhouden. Via het serienummer van de piano vind je alle onderdelen volgens een bouwplan dat 100 jaar oud is. Romantische piano’s zijn bovendien handwerk. Dit resulteert in een perfect uitgebalanceerd instrument waarvan elk exemplaar uniek is qua klankkleur en speeltechniek. De diversiteit van de klavierbouwers is eindeloos. Met andere woorden een Bechstein, Steinway, Pleyel, Erard of Broadwood van anno 1912 zijn compleet verschillende instrumenten.”

Naast zijn werk als pianobouwer en -hersteller doceert Bettens als gastdocent ook aan de Hofstra University in New York, waar hij pianostudenten de weg probeert te wijzen in het technisch aspect van hun instrument en het belang van die kennis bij het bespelen ervan. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut in Leuven en de conservatoria van Antwerpen, Den Haag en Amsterdam was hij tussen 1995 en 2005 eerst zelf actief in orkesten zoals Orchestre des Champs Elisées, La petite bande en Concert spirituel. Zijn technische kennis vergaart hij met een herscholing als ‘klavierbaumeister’ aan de Oscar Walter Shule in Ludwigsburg.

Door het uitreiken van het HIB label wil de Unizo duidelijk maken dat het ambacht de kern van de economie en een uitweg voor de crisis is. Het is volgens de zelfstandigenorganisatie belangrijk dat de consument opnieuw de kwaliteitsproducten boven de massaproductie verkiest.