Persmobiel Kempenland zoekt vaste stek in de Kempen

Beeld PersmobielIn september vorig jaar gingen Caroline Leysen en haar man Kai Buerger van start met de Persmobiel Kempenland. Met een mobiele persinstallatie trekken ze naar fruittelers, particulieren, events en warenhuizen om er appels en peren te persen tot zelfgemaakt fruitsap. Voorlopig werkt het koppel nog vanuit het Oost-Vlaamse Stekene, maar ze zijn naarstig op zoek naar een vaste stek in de Kempen. “Dat is niet alleen in het midden tussen mijn geboortestad Antwerpen en Aken, waar mijn man vandaan komt. We willen ook vooral in de Kempen actief zijn omdat daar nog geen mobiele fruitpers is en er volgens ons een potentieel is”, legt Caroline Leysen uit.

Kai Buerger heeft een jarenlange ervaring in de wereld van de sinaasappelsappen. “Maar hij kon zich niet langer vinden in de manier waarop die tot stand komen”, legt zijn vrouw uit. “Daarnaast waren er vorig jaar grote overschotten aan appelen en peren, wat ons deed beslissen in Oostenrijk een persinstallatie aan te kopen en van start te gaan met onze activiteit.” Ze persen partijen appelen en peren, pasteuriseren het fruitsap waardoor het meer dan een jaar goed blijft en vullen het af in bag-in-boxen. “Het gaat bij ons ook om het lokaal produceren van voedsel.”

De komende weken zijn ze met de machine op verschillende plaatsen actief in de Kempen: Herselt (22/8), Geel (25/8), Lier (26/8), Booischot (29/8) en Westerlo (30/8). Ook particulieren zijn dan welkom met hun appeloogst.

Locatie in Tongerlo
“We bekijken verschillende mogelijkheden om ons bedrijf te verhuizen naar de Kempen. We zoeken een mooie, authentieke locatie waar we ook bezoekers kunnen ontvangen en een boomgaard planten”, vertelt Caroline Leysen. In dat verband lopen er gesprekken met de vzw Kempens Landschap voor een uitbating aan de Beddermolen in Tongerlo.

Het koppel zit trouwens niet stil en werkt intussen aan een tweede installatie, een zogenaamde zuurstofvrije pers waarmee ook groentesappen kunnen worden geperst. “Dat zal de eerste mobiele pers in zijn soort worden in België”, kondigt Leysen aan.