Persmobiel Kempenland steunt actie voor Haspengouwse fruitteler

juice-for-changeZondag aanstaande kent de actie Juice For Change zijn hoogtepunt. Een aantal organisaties startte een crowdfundingcampagne om appels van een jonge Haspengouwse fruitteler te laten persen. Hiermee klagen ze de massale vernietiging van fruit aan. Persmobiel Kempenland, dat over een mobiele persinstallatie beschikt, zal 7 tot 8 ton appelen verwerken tot appelsap.

Enkele weken geleden maakten de media melding van het vernietigen van grote hoeveelheden appelen en peren, nog altijd een gevolg van de Russische boycot. De actie Juice For Change, op het getouw gezet door een aantal organisaties die zich bezighouden met voedseloverschotten, brengt alvast voor de 23-jarige Arthur soelaas. “Hij is bezig met het opstarten van Mofrubel, zijn eigen appelbedrijf in hartje Haspengouw. Maar de marktprijs voor sapappels (7 cent per kg) is veel te laag. Hij zou zijn appels aan de bomen laten rotten. Wij geven Arthur 31 cent per kg, zodat Arthur minstens zijn kosten kan dekken”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

4.000 liter
Via crowdfunding verkopen ze ‘bag-in-box’ verpakkingen van 5l appelsap. Ze beoogden 11.250 euro bijeen te brengen en bij de publicatie van dit artikel was dit bedrag zo goed als behaald. De kopers kunnen tussen 9 en 19 november hun boxen afhalen in verdeelpunten over heel Vlaanderen. “Wij verlenen onze medewerking aan deze sympathieke actie door de appels te persen en maakten daarvoor een speciale prijs”, zegt Caroline Leysen van Persmobiel Kempenland. “We verwachten dat we zondag zo’n 4.000l appelsap zullen persen.”

Het bedrijf is intussen aan zijn 3de seizoen bezig en de opdrachten gaan in stijgende lijn. “De persingen voor particulieren zijn net afgelopen. Tussen eind augustus en eind oktober waren we actief op zo’n 35 locaties en op een aantal plaatsen waren de persingen volzet. Nu volgen nog de persingen bij fruittelers die over koeling beschikken”, aldus nog Caroline Leysen.  Persmobiel Kempenland is nu nog gevestigd in het Waasland maar zoekt een vestigingsplaats in de Kempen.