Peeters-Govers kiest voor Turnova

Mathé Heeren, Retailmanager Jeroen Hofkamp, en Wim, Hans en Jan Peeters Foto: Mia Uydens

Mathé Heeren, Retailmanager Jeroen Hofkamp, en Wim, Hans en Jan Peeters
Foto: Mia Uydens

Met de handtekening van Peeters-Govers onder het contract, lijkt de ontwikkeling van Turnova eindelijk realiteit te worden. Peeters-Govers is de eerste winkel die de nieuwe retailmanager Jeroen Hofkamp over de brug heeft gekregen. De eerste 2.000 vierkante meter  van de in totaal 15.000 zijn verhuurd”, zegt hij.

Wim Peeters twijfelde niet om Peeters-Govers te verbinden aan het project Turnova. “De ligging past precies in wat wij met Peeters-Govers willen bereiken”, zegt Wim Peeters. Peeters-Govert wil een sfeervolle versmarkt neerzetten op maat van de buurt. Volgens Wim Peeters vormt Turnova het perfecte kader om de toekomstplannen mee te realiseren.

Over de slaagkansen van Turnova werd de voorbije maanden stevig gespeculeerd. De Oud-Turnhoutse makelaar Peeter Heeren kocht de oude Brepolssite al in 2004 en lanceerde sindsdien meer dan één start- en einddatum, maar die werd nooit gehaald. Geruchten dat hij Turnova alweer te koop had gesteld, doken op. “Daar heb ik nooit aan gedacht”, bijt Heeren fel van zich af. “Dan kent u ons niet!”

Marc Martens, die vanuit de Vlaamse overheid als extern begeleider bij de ontwikkeling van Turnova is betrokken, heeft nooit getwijfeld. “Dit is een complex dossier, maar dat is bij stadsontwikkelingen van deze schaal meestal het geval. We kregen tijdens ons traject af te rekenen met wijzigende wet- en regelgevingen. Maar dit stadsdeel staat al veertig jaar leeg. Er is al tien jaar een beleid gevoerd dat tot de geplande invulling met winkels, woningen en de stedelijke academies moet leiden. Deze bal is aan het rollen en die houd je niet meer tegen.”

“We hebben onze tegenslagen gekend en we hebben onze oren wel eens laten hangen”, geeft Mathé Heeren toe. “Maar de voorbereidingen hebben nooit stilgelegen. Alles wat we hebben gepland, komt er. De ondergrondse parking, de winkels, de woningen en de woontoren met draaiend restaurant op de bovenverdieping. Alleen aan de kant van de Baron du Fourstraat hebben we wat winkels geschrapt. We begrepen van de retailmarkt dat er weinig interesse voor winkels in die straat zou zijn.”

Concurrentie
Vandaag stelt AG Real Estate zijn plannen voor de ontwikkeling van de Le Bonsite tussen Gasthuisstraat en  Vianenstraat voor. Het stadsbestuur had daarvoor onlangs de socio-economische vergunning geweigerd omdat het voorrang wil geven aan de ontwikkeling van Turnova, maar wettelijk staat niets de bouw van een woon- en winkelcomplex aan de andere kant van de Grote Markt in de weg. “Als de wet het ons toestaat, doen we het ook”, zegt Jan Pszeniczko namens AG Real Estate. “De retailmarkt is klein. Wij hebben voldoende signalen dat deze markt meer interesse heeft voor een ontwikkeling nabij de Gasthuisstraat.” Peter Heeren glimlacht, maar onthoudt zich van commentaar. “Wij zijn gelanceerd”, zegt hij. “Niets of niemand houdt ons nu nog tegen.”

Ook Peeters-Govers is niet meer tegen te houden. De kruidenier opent in afwachting van de bouw al een pop-upstore in de Bloemekensgang, waar vroeger theehuis Temmerman zat. (Guy Van Nieuwenhuysen)