Paus wisselt van brouwerij

brouwerij de lelieDe bieren Paus en Pater van Brouwerij De Lelie uit Vosselaar worden niet langer gebrouwen bij De Scheldebrouwerij in Meer-Hoogstraten maar bij Brouwerij Anders in Halen-Diest. “De Scheldebrouwerij liet ons weten dat ze hun capaciteit vooral voor hun eigen bieren wilden gebruiken, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe brouwerij”, zegt Frank De Houwer van Brouwerij De Lelie. De nieuwe Paus en Pater zijn woensdagavond officieel boven de doopvont gehouden in restaurant Comé y Bébé in Vosselaar, de plaats waar de vroegere Brouwerij De Lelie stond.

“We zaten even met de handen in het haar toen we de mededeling kregen”, aldus De Houwer. “Uiteindelijk zijn we bij Anders terechtgekomen, een brouwerij die geen eigen bieren brouwt maar enkel opdrachtbieren.” Daar is nu een eerste proefbrouwsel van beide bieren van 1.000 liter gemaakt. De bedoeling is om in 2016 drie keer 2.000 liter te bestellen. Nicolas Volders, commercieel manager van Brouwerij Anders, kondigde aan dat ze momenteel bezig zijn met de bouw van een tweede brouwerij in Halen waardoor ze hun capaciteit gevoelig kunnen uitbreiden.

Erfgoed bewaren
De vzw Brouwerij De Lelie is een vereniging die zich tot doel stelt de oude bieren van de gelijknamige brouwerij in het centrum van Vosselaar onder de aandacht te houden. In september 2008 werd Paus, een blond bier van hoge gisting, voor het eerst sinds begin de jaren ’50 opnieuw geschonken. Een half jaar later volgde de Pater, een donker bier. De afgelopen zeven jaar liet De Lelie zo’n 40.000 liter Paus en Pater brouwen naar de oorspronkelijke recepten.

De bieren worden verdeeld via de plaatselijke drankenhandel Den Brouwer en worden geschonken in de meeste Vosselaarse cafés. Verder zijn ze verkrijgbaar in een aantal drankenhandels in omliggende gemeenten en via het Prik & Tik-distributienetwerk.