Paul Peeters en Nick Dams bouwen samen ‘Outside’

Foto: Joren De Weerdt

Foto: Joren De Weerdt

Op de lauweren rusten, of er als ondernemer nog één keer tegenaan gaan? Nick Dams (57) uit Kasterlee en Paul Peeters (60) uit Herenthout kozen voor het tweede. Ze bouwen in Herenthout een nieuw plantencentrum uit, een investering van 2 miljoen euro.

“Waar begin jij nog aan?”, hoorde Nick Dams al wel een paar keer. De voormalige eigenaar van een parketfabriek had zich uit zaken teruggetrokken. “Maar de verveling begon toe te slaan”, aldus Dams, die als ondernemer meteen geïnteresseerd was toen hij hoorde dat Paul Peeters zinnens was zijn zaak van tuinaanleg en -onderhoud te verkopen.

“Ik heb geen opvolger, mijn kinderen zijn niet geïnteresseerd”, lacht Paul. “Ik had niet aan gelijk wie verkocht, maar met Nick klikte het direct. Hier hebben we elkaar nodig.”

Met Dams aan het roer en Peeters in dienst als adviseur, is wat het duo op de huidige site aan de Nijlensesteenweg plant geen klein bier. “Op 1 oktober sluiten we voor drie maanden”, zegt Paul Peeters. “Op 1 december zetten we de bulldozer tegen alles wat hier staat. We willen op 21 maart 2015 openen op ons terrein van 4,5 ha met een nieuwe look, en de naam: ‘Outside.’ Op termijn hoopt het bedrijf het huidige personeelsbestand van 22 werknemers te verdubbelen.

Herenthout heeft er zo ineens een attractiepool bij, want doordeweeks is ‘Outside’ niet. De inkom van het plantencentrum wordt een kopie van het ‘Barcelona-paviljoen’, een beroemd gebouw uit 1929, ontworpen door de vermaarde Duits-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe. Het werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in Barcelona.

“Zowel de hobbytuinier als bedrijven kunnen in dit designcenter terecht met al hun tuinplannen en vragen over tuinaanleg. We staan verder voor de verkoop van hoogwaardige buitenplanten en attributen en blijven ook onderhoud van bedrijfsterreinen en bestaande tuinen doen”, zegt Nick Dams.

Het duo speelt in op tendenzen: “Tuinen worden kleiner, onderhoudsvriendelijker en ecologischer. Onze planten komen dus bij voorkeur van lokale kwekers om zo transportvervuiling te verkleinen. Later willen we ook met elektrische auto’s naar onze klanten rijden.”

Vanaf zaterdag is er bij Peeters-Vervoort aan de Nijlensesteenweg 262 een totale uitverkoop. (Marc Helsen)