Pascal Paepen: “Niet doemdenken in de Kempen”

pascal paepenVoormalig zakenbankier, columnist, auteur en docent Pascal Paepen uit Mol gaf tijdens de uitreiking van de Kempense Accountantsprijs zijn visie op de actuele Kempense economie. “Er is wel degelijk een probleem op het vlak van tewerkstelling, maar we mogen niet doemdenken. We doen het zo slecht nog niet, maar er is verbetering mogelijk”, sprak Paepen.

“Ik hoor vaak dat de Kempen zwaar is getroffen en dat er veel jobs verloren gaan. Dat klopt ook, denk maar aan Bosal in Oevel, Proost in Turnhout, Heinz in Turnhout en recent nog Philips. Maar ik zie ook positieve dingen. DAF investeert in een gloednieuwe lakstraat en in Turnhout produceren ze de beste kaviaar ter wereld. We hebben veel goede bedrijven, denk maar aan Soudal, Miko, Nike. Straks leveren we met Chris Van Doorslaer van Cartamundi misschien opnieuw de manager van het jaar.”

Werkpunten
Toch zijn er volgens de economist verschillende werkpunten voor de Kempense ondernemer. “We moeten meer internationaler kijken. Nu hebben we nog te veel een kerktorenmentaliteit. Durf ook investeren. We moeten mensen meer goesting doen krijgen om te ondernemen.” Nog volgens Paepen moeten we onze bescheidenheid achter ons laten. “Het verschil met Londen (waar hij 12 jaar werkte als zakenbankier, nvdr) en Nederland is dat ze daar veel beter kunnen verkopen. Wij moeten wat minder perfectionistisch zijn en meer koopmansgeest aan de dag leggen. We moeten ook leren delen. De Kempen is goed in familiebedrijven, maar op bepaalde ogenblikken is er nood aan bijkomend kapitaal. Veel families laten niet toe om dat kapitaal te delen met derden en dat is niet goed.”

Paepen waarschuwt ook voor een maatschappij en economie in beweging. “Bijvoorbeeld in de retail ken ik zaken die worden geleid zoals twee generaties geleden. Ik vrees dat sommige zaken niet mee zijn met de veranderingen of te laat zijn.” En de Kempense bedrijven moeten ook hulp krijgen van andere partijen. “De vakbond moet dringend veranderen en mee verantwoordelijkheid dragen voor de gang van zaken in een bedrijf. De overheid heeft een aantal eerste initiatieven genomen met de taxshift, maar moet nog veel efficiënter werken en de administratieve rompslomp afbouwen.”

Pascal Paepen publiceerde onlangs ook een boek, samen met Gert Bakelants: ‘De Beursbijbel 2016’, met als ondertitel ‘Hoe geld verdienen in renteloze tijden’. Een uitgave van Mediafin.