Overheden innen belastingen via IT-platfom van CIPAL

Cipal is als intercommunale al decennia toonaangevend in IT-oplossingen en diensten voor openbare besturen in Vlaanderen. Doorheen de vele succesvolle jaren van Cipal werden steeds meer activiteiten ontwikkeld, voor een alsmaar ruimere doelgroep. Made in Kempen brengt een kort overzicht van de drie entiteiten binnen de groep die 270 medewerkers tewerk stelt. Vandaag: privébedrijf Cipal NV dat meer commerciële en IT-gerichte activiteiten uitvoert voor ‚niet-vennoten’.

Cipal NV handelt als een privébedrijf. De vennootschap richt zich op andere overheden dan de Vlaamse lokale en provinciale besturen. Voor Cipal NV werd de locatie aan de Bell Telephonelaan gekozen, op de vroegere productiesite van zetelbouwer Johnson Controls. De activiteiten zijn er vooral gericht op IT-technologie en ook op de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke beheersplatformen voor fiscale administraties. Overheden op diverse bestuursniveau werken met het IT-platfom van CIPAL om allerlei belastingen te innen. In totaliteit verwerken meer dan 10.000 ambtenaren met de oplossing van CIPAL jaarlijks enkele miljarden euro’s aan inkomsten voor diverse overheden.

Cipal NV werkt ook samen met kleine Vlaamse bedrijven: “Zij hebben vaak zeer goede oplossingen die in ons portfolio passen”, verduidelijkt CEO Nico Cras. “Maar vaak zijn ze dringend op zoek naar een grotere afzetmarkt om te kunnen overleven en te groeien. Wij kunnen hen een platform bieden waardoor zij zich op een grotere schaal kunnen ontwikkelen. Ook via spin-offs dragen we bij tot de lokale economie.”

Bij Cipal NV werken vandaag 138 mensen. „Hier spreken we hoofdzakelijk over IT-specialisten. Maar ook daarbij onderscheiden we verschillende profielen. Denk maar aan netwerkengineers, specialisten rond datacenters, experten in cloudcomputing, enzovoort. Het team wordt ook nog aangevuld met een 50-tal externe IT-ers.”

Naast Cipal NV bevat de Cipal-groep ook Cipal DV, dat de activiteiten omvat voor Vlaamse provinciale en lokale besturen. De derde poot, Cipal Institute vzw, wil kennis delen en leren van elkaar.