Oudste striptijdschrift vindt zichzelf opnieuw uit

stripgidsStripgids, uitgegeven door de gelijknamige vzw uit Turnhout, ziet er vanaf volgend jaar helemaal anders uit. Tot dusver verscheen het blad, dat zich specialiseert in strips, driemaandelijks als gedrukt magazine en was het gratis. In 2017 komt er ook een digitale versie met deels betalende content. De papieren versie verschijnt nog 2 keer per jaar en ook die wordt betalend. Hoofdredacteur Toon Horsten wordt vervangen door een zeskoppige redactieraad.

“Sinds 2015 ontvangen we geen subsidies meer van de provincie Antwerpen”, legt Bart Wuyts, voorzitter van de raad van bestuur van Stripgids vzw, uit. “Wel krijgen we nog een toelage vanuit het Vlaams Fonds voor de Letteren, van de stad Turnhout en op projectbasis. We maken momenteel geen verliezen maar houden rekening met krimpende budgetten in de culturele sector.”

Oudste stripblad
Het blad verschijnt op zo’n 12.000 exemplaren en wordt verdeeld via bibliotheken, stripwinkels en betalende abonnees. 42 jaar geleden ontstond het en daarmee is Stripgids het oudste striptijdschrift van Vlaanderen. In die periode kende het slechts 2 hoofdredacteurs: Jan Smet en de voorbije 10 jaar Toon Horsten. Deze laatste gaf afgelopen zomer aan zich op andere journalistieke en literaire projecten te willen toeleggen. Hij wordt vervangen door een redactieraad die bestaat uit kunstenaars, journalisten en bladenmakers: Nix, Simon Spruyt, Marc Legendre, Judith Vanistendael, Karl van den Broeck en Roel Daenen. Deze laatste wordt ook de freelance coördinator van Stripgids.

“Vanaf volgend jaar bestaat Stipgids in 2 grote delen”, kondigt Bart Wuyts aan. “Het eerste is de volledig herwerkte website www.stripgids.org. Het model dat we willen hanteren, is vergelijkbaar met dat van Knack, De Correspondent en Apache.be. Het stripnieuws en een aantal kortere strips of gags zijn gratis, maar langere artikels, interviews en dergelijke zitten achter een paywall. Het papieren tijdschrift verschijnt halfjaarlijks en herneemt de beste artikels, publicaties, foto’s, essays, enz. De lancering van elk nummer zal met een feestelijk event gebeuren.”