De historische stoomzagerij in Vorst-Laakdal, de enige overblijvende in Vlaanderen, wordt gerestaureerd en ingericht als toeristische uitvalsbasis voor de regio. Toeristen zullen er onder meer elektrische tuktuks (grappige voertuigen op 3 wielen) kunnen huren en daarmee op verkenning gaan in het Merodegebied. Het project krijgt 100.000 euro subsidie uit het Europese Leader-programma.

Voor de realisatie slaan de gemeente, eigenaar van de site, en de vzw Kempens Landschap de handen in mekaar. De vereniging bouwde al expertise op voor de restauratie en herbestemming van industrieel erfgoed. “De stoomzagerij moet opnieuw een bruisende site rond de geschiedenis van een verdwenen ambacht en een poort naar het omliggende platteland worden”, klinkt het bij de twee partners. In de stoomzagerij komt een toeristisch verhuurpunt voor tuktuks, die vanaf 2018 door het Merodegebied zullen zoeven. Zo’n tuktuk kan opgeladen zo’n 70 km afleggen.

60% subsidie
Tine Gielis, burgemeester van Laakdal: “Als eigenaar zijn we verplicht om de stoomzagerij als beschermd monument te restaureren. Een belangrijke voorwaarde hierbij was de houtzagerij een invulling te geven die de geschiedenis van het gebouw verder laat leven. Het gebouw wordt gerestaureerd en er wordt een pleintje gecreëerd waarop de machines tentoongesteld worden.”

Kempens Landschap diende vorig jaar met de gemeente Laakdal een dossier in bij Leader Kempen Zuid. Het project kreeg in december een goedkeuring en kan rekenen op een financiële bijdrage van 60% op een totale investering van 164.500 euro. “We onderzoeken momenteel of de verhuring van de tuktuks in samenwerking met een organisatie uit de sociale economie kan gebeuren”, zegt Peter Bellens, covoorzitter van Kempens Landschap.