Ortho Clinical Diagnostics groeit sterk door

De druk op de gezondheidszorg is niet enkel merkbaar bij Ortho Clinical Diagnostics in Beerse. De Belgische overheid is het er duidelijk om te doen de groei in de medische uitgaven te beperken. “Uiteraard worden in dit opzicht ook onze klanten, de klinische labo’s en de hospitalen getroffen”, zegt bestuurder Roger Wilmsen.

Ortho Clinical Diagnostics is een dochteronderneming van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Het bedrijf is als dusdanig dus een zuster van het farmaconcern Janssen Pharmaceutica. Ortho Clinical Diagnostics is destijds overigens ontstaan als een afdeling binnen Janssen.

Met een omzet van 28 miljoen euro (+5,8%) doet het bedrijf het vrij behoorlijk. Beerse verkoopt zowel technische systemen en labomateriaal voor dynamische bloedanalyses als diabetestesten (Life Scan). De personeelsleden van Ortho Clinical Diagnostics werken dus in een vrij technologische omgeving van ziekenhuizen en labo’s. “De tijd van de laboranten met de buisjes is in opzicht al lang voorbij”, geeft Roger Wilmsen aan. “De sector is zeer sterk onderhevig aan technologische ontwikkelingen.”

Met een positief bedrijfsresultaat van 1,1 miljoen euro doet het bedrijf het ondertussen vrij goed. “Dat heeft voor een stuk met onze Amerikaanse ‘drive’ te maken. Een grondige planning, budget analyse, rapportering en marktopvolging zijn de basis voor ons beleid. Dit zorgt ervoor dat wij kort op de bal kunnen spelen in een snel wijzigende markt. De firma heeft op die manier effectief een mooi parcours afgelegd.”

Toch is de crisis duidelijk voelbaar. “Onze klanten aarzelen om te investeren. Vandaar ook onze strategie om de verkoop van labo-apparatuur om te buigen naar een ter beschikking stelling van onze instrumenten gekoppeld aan het verbruik van onze reagentia.”