De producent en leverancier van eventmateriaal Orakel uit Retie heeft 2 nieuwe verkoopkantoren geopend in Noorwegen en Roemenië. Dat brengt het aantal buitenlandse kantoren op 8. “Vanuit de nieuwe kantoren willen we ook de omliggende landen bedienen”, zegt commercieel manager Sofie Hermans.

In Noorwegen neemt Orakel de bestaande distributeur BBNorge over, met wie er al sinds 2007 een samenwerking was. Omwille van het bestaande klantenbestand verandert de naam in eerste instantie in BBNorge by Orakel. Vanaf 2018 gaat de vestiging verder als Orakel Noorwegen. “Noorwegen opent voor ons de poort naar Scandinavië”, legt Sofie Hermans uit. “Het is moeilijk om er voet aan de grond te krijgen omdat ze vrij chauvinistisch zijn. Tegelijk is het een interessante markt voor ons omdat de levensstandaard er hoger is en de mensen bereid zijn om hogere prijzen te betalen. Vanuit Noorwegen willen we in een volgende fase ook Zweden bedienen. De talen lijken trouwens sterk op mekaar.”

Opkomende economie
In Roemenië was Orakel tot dusver niet actief. “Het is een opkomende economie. De concurrentie daar laat veel produceren in China. Onze sterktes zijn dat we snel kunnen leveren en ook in kleinere aantallen produceren. Vanuit Roemenië willen we verder uitbouwen richting Oekraïne en Bulgarije”, aldus nog de commercieel manager.

Naast de 2 nieuwe filialen heeft Orakel kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Griekenland, Hongarije en het vorig jaar geopende kantoor in Zuid-Afrika. Afrika. De belangrijkste producten zijn polsbandjes, betaalmunten en sportnummers. De productie gebeurt volledig in Retie. Op dit moment werken er bijna 40 mensen bij Orakel, dat dit jaar een omzet van 4,3 miljoen euro vooropstelt.