Orakel Zuid-AfrikaOrakel uit Retie, producent en leverancier van party- en eventmaterialen, opent een kantoor in Zuid-Afrika. Het is al het zesde buitenlandse kantoor van het bedrijf, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag viert, en het eerste buiten Europa. Aan de basis ligt een samenwerking met de Thomas More Hogeschool in Geel.

“De hogeschool ging een samenwerking aan met de Universiteit van Kaapstad”, legt commercieel manager Sofie Hermans uit. “Vorig jaar startten ze een project op om bedrijven uit hun regio te stimuleren een kantoor te openen in België of Zuid-Afrika. De bedoeling is dat de opstart van de buitenlandse vestiging wordt ondersteund door een student. Zo worden niet alleen bedrijven geholpen maar kunnen ook hun studenten een buitenlandse stage doen.” Orakel stelde zich kandidaat en momenteel is de opstart in volle gang met de hulp student Seppe Sprengers.

Werkgelegenheid creëren
Op dit moment is er 1 vaste medewerker actief, maar het doel is om uit te breiden naar een heel team met mensen uit kansarme gebieden. Dat kadert binnen de ideeën rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Orakel. Het bedrijf heeft plannen om ter plaatse polsbandjes te gaan bedrukken en zo extra werkgelegenheid te creëren en de lokale economie een duwtje in de rug te geven.

Orakel werd opgericht in 1996. Naast het hoofdkantoor in Retie en het nieuwe in Zuid-Afrika zijn er kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Griekenland en Hongarije. Hun bekendste producten zijn polsbandjes, betaalmunten en sportnummers. Bij het bedrijf zijn bijna 40 mensen actief die dit jaar een verwachte omzet van 3,75 miljoen euro bijeen zullen werken.