oprinsOprins Plant in Rijkevorsel heeft een instemming gekregen van zijn schuldeisers op een reorganisatieplan. Dat legt de focus op de teelt van de bamboesoort Fargesia en Ilex Select. In februari jl. kreeg het bedrijf een bescherming tegen zijn schuldeisers via een WCO-procedure.

Het merendeel van de schuldeisers ging tijdens een stemming op de rechtbank van koophandel in Turnhout akkoord met het voorgestelde reorganisatieplan. “We bouwen een aantal activiteiten af zoals de teelt van siergrassen en hortensia’s”, zegt algemeen directeur Wouter Marques. “Daarnaast zetten we de handel in planten, het kopen en verkopen, stop. Ook sluiten we onze vestiging in Spanje, waar 8 mensen werken en waar we een bepaalde bamboesoort kweken. Die Spaanse vestiging was een aparte Spaanse vennootschap met Spaanse werknemers.”

Unieke knowhow
Daar tegenover staat dat het bedrijf zich concentreert op de teelt van de Fargesia, een bamboefamilie van niet woekerende variëteiten die erg in trek is bij mensen die houden van deze exotische groenblijver. Oprins Plant beschikt over een unieke knowhow voor het vermeerderen van bamboe waardoor het 1 van de grote Europese spelers is in deze plantencategorie.

Daarnaast ziet het bedrijf een groot groeipotentieel voor haar Ilex Crenata ‘Dark Green’, een hulst die als 2 druppels water lijkt op Buxus en meer en meer wordt ingezet als vervanger voor de buxus die geteisterd wordt door plagen en ziektes.

“Via plantenlicenties en specifieke productie-knowhow beschikken we over unieke troeven en kunnen we – gecombineerd met de afbouw van andere activiteiten – onze volle aandacht vestigen op de resterende plantengroepen die nog een groot potentieel hebben om in marktaandeel te groeien in Europa en daarbuiten”, aldus nog de directie.