Open Manufacturing Campus officieel van start

Opening OMCIn Turnhout heeft minister Philippe Muyters de productieruimtes van de Open Manufacturing Campus op de site van Philips Lighting geopend. Hij startte er tegelijk de eerste productielijn van de firma Borit voor het laserlassen van brandstofcellen die het hart vormen van een nieuwe generatie groene auto’s.

“We zijn blij dat een klein, lokaal bedrijf dat met zijn hydroformingtechniek op wereldniveau leidend is, van de opschaalexpertise op onze campus gebruik maakt om zo snel en betrouwbaar te kunnen produceren voor de zeer veeleisende autofabrikanten”, zegt OMC-directeur Marc Corthout. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe open innovatie tussen grote en kleine bedrijven werkt op onze campus en binnen de maakcommunity in Vlaanderen. Met OMC willen we de meest productieve vierkante km in de wijde regio worden voor high-tech en life sciences-bedrijven.”

Al vijf bedrijven
Naast Borit zijn er bij de opstart al vijf bedrijven aanwezig op OMC: Peira, 2Bridge en Brunel Engineering, actief in de Life-sciences, en WaterstofNet, Solenco Power en ook Brunel in de high-tech sector. Meer productiebedrijven zijn in gesprek en zullen de activiteit op OMC verder mee opschalen.

De Open Manufacturing Campus wil zowel een fysieke plek zijn waar innovatieve maakbedrijven zich vestigen, als een virtuele Open Manufacturing Community die ver buiten de fysieke campusgrenzen reikt. De intercommunale IOK verwierf via een recht van opstal twee productiehallen van Philips en startte samen met de vzw OMC een project om deze 10.000 m² productieruimten te renoveren, met financiële steun van Europa en Vlaanderen.