Oorlog in Syrië weegt op NU3

Meststoffenproducent NU3 in Grobbendonk volgt met een bang hart de ontwikkelingen in Syrië. Het bedrijf exporteeert zijn productie voor een groot stuk naar het Midden-Oosten. Ook naar Syrië dus. “Wij maken ons inderdaad wel zorgen”, zeggen Marc Goetschalckx en zijn collega Patrick Vanbeneden .

Grobbendonk is sterk gespecialiseerd in samengestelde wateroplosbare meststoffen. NU3 brengt daartoe stikstof, kalium en fosfor bijeen in poedervorm. De dynamiek van zijn twee hoofdaandeelhouders, het Israëlische Israël Chemicals en het Noorse Yara heeft NU3 uitgebouwd tot een internationaal sterk gepositioneerd bedrijf. NU staat dan voor “nutriënten.” 3: voor de oorspronkelijke drie aandeelhouders: het Chileense SQM, Yara en Israël Chemicals. SQM heeft zijn participatie ondertussen verkocht.

Met een omzet van 26 miljoen euro (-12%) deed NU3 het in 2011 iets minder goed dan het jaar ervoor. De volumedaling is effectief veroorzaakt door de onrust in het Midden-Oosten. “Maar we slaan er ons wel doorheen,” zegt Goetschalckx. “Onze logistieke infrastructuur met de havens van Antwerpen en Rotterdam beveiligt onze expansie. We zijn nu aanwezig in zowat 100 landen.”
Bij NU3 werken 30 mensen.