Eerder meldden we al de nominatie van het Turnhoutse bedrijf Solenco Power als kanshebber op een Belfius Smart Award met zijn Powerbox. Een andere genomineerde uit de Kempen is Plastigi uit Herentals, dat vorig jaar in wereldprimeur een nieuwe robottechnologie introduceerde.

Bij het klassieke rotatiegieten van kunststof wordt een matrijs in een oven door stookolie verwarmd, waarbij 95 procent van de energie verloren gaat. Door de innovatie van Plastigi kan dat nu anders. Met de Robomould gebeuren verwarming (via elektriciteit) en koeling (met vloeistof in een gesloten circuit) rechtstreeks op de matrijs, die door een robot rondgedraaid wordt. Dat proces vraagt slechts 10 tot 15 procent van de energie van de klassieke methode, zorgt voor kortere productietijden en ontlast de arbeiders, omdat de robot ook het zware tilwerk en het leegmaken van de matrijs op zich neemt.

Productie naar Vlaanderen halen
En er is meer dan de energiebesparing en de kleinere ecologische voetafdruk. Door de kostenbesparing kan de productie, die vandaag in lageloonlanden gebeurt, opnieuw naar Vlaanderen verhuizen. Ook andere toepassingen worden mogelijk dankzij deze technologie, waardoor milieuvriendelijk vervaardigde producten in alle takken van de economie en maatschappij ingezet kunnen worden aan zeer competitieve prijzen.

Op 16 mei van de officiële uitreiking plaats tijdens het Smart Belgium-event en kennen we de winnaars van in totaal 50 genomineerden.