De Molse modeontwerpster Toos Franken heeft haar eerste uitnodiging beet voor een buitenlandse modeshow. Zaterdag 28 januari toont ze haar nieuwste collectie op de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam. Ze hoopt dat het event een opstap betekent naar extra verkooppunten in Nederland.

“Afgelopen najaar was ik uitgenodigd voor een show op de Brussel Fashion Days”, doet ze het verhaal. “Daarop is de uitnodiging gekomen voor Amsterdam. Ik zal er mijn wintercollectie ’17-’18 tonen, een 35-40 stuks in totaal. Die omvat zowel oversized jassen als getailleerde broeken. Allemaal vrouwenkledij.”

Heel spannend
De organisatie nodigde Toos Franken uit omwille van haar potentieel. Samen met haar zal ook de Gentse Maaike Van den Abbeele haar collectie tonen. Beiden vullen een Belgisch ‘slot’ in en voor zover bekend zijn ze de enige Belgische deelnemers aan het internationale gebeuren. “Heel spannend”, lacht Franken. “Tof ook, en een manier om extra klanten in de Benelux te bereiken, vooral winkels en handelaars.” Voorlopig is haar kleding alleen maar in een winkel in Den Bosch verkrijgbaar.

Vorig jaar opende ze een eigen winkel en atelier in Balen, waar natuurlijk ook haar volledige collectie te zien en te verkrijgen is. “Die draait goed, maar ik ben op zoek naar een grotere afzetmarkt. De bedoeling is dat we groeien.”

Voor Amsterdam is er al een briefing met de organisatie achter de rug en zijn er 12 modellen geboekt.