Ontploffing bij Umicore eist twee levens

Bij een ontploffing bij Umicore in Olen zijn twee doden gevallen. De ontploffing vond vanochtend net voor 10 uur plaats in de afdeling kobalt. De twee slachtoffers waren op slag dood. Het gaat om twee onderhoudsmedewerkers van het bedrijf: een 27-jarige man uit Olen en een 54-jarige man uit Geel.

“Er is geen brand ontstaan en er was geen gevaar voor andere werknemers of de omwonenden van het bedrijf”, aldus directeur van de site Jan Vliegen. De ontploffing zou te wijten aan een chemische reactie bij las- en slijpwerken in een silo die buiten het gebouw stond. In de silo zaten volgens de directie wellicht nog resten van zoutzuur die bij het lassen ontploft zouden zijn.

De explosie zorgde voor weinig materiële schade, maar de productie-afdeling waar het ongeluk gebeurde ligt momenteel stil. De directie benadrukt dat haar aandacht nu vooral gaat naar de familie van de slachtoffers en naar de opvang van de medewerkers die getuige waren van het ongeval.

Umicore werkt in Olen vooral met kobalt, nikkel en germanium. De producten die daaruit afgeleid worden, worden vooral in de auto-industrie en de elektronica gebruikt. Er werken in totaal 950 mensen in het bedrijf in Olen. Umicore had overigens net een record gevestigd van een jaar zonder ongevallen.

Made in Kempen wenst iedereen veel sterkte toe…