Onrust neemt toe bij Kraft Foods Mondelez in Herentals

Het zijn moeilijke tijden bij Kraft Foods Mondelez in Herentals, het vroegere LU. De verkoop van de rechten op de kinderkoekjes Dinosaurus kan 50 mensen hun job kosten.

Je zou er het noorden bij verliezen: bij de opsplitsing van Kraft Foods tot Kraft en Mondelez hoort de fabriek in Herentals de facto bij het nieuwe Mondelez. Kraft Foods Belgium Manufacturing wordt binnen afzienbare tijd dus Mondelez Belgium. In afwachting van de juridische afhandeling van de opsplitsing hebben ze het in Herentals nog over Kraft Foods Mondelez International. “Kwestie van de mensen te laten gewennen aan de nieuwe naam.” Overigens heet de fabriek in de volksmond nog altijd LU Herentals.

De verkoop van de rechten op de koekjes Dinosaurus van het Spaanse Artiach aan Lotus Bakeries in Lembeke zorgt voor nog meer verwarring. Het order voor Artriach zal binnen afzienbare tijd immers weg vallen. Lotus wil de koekjes zelf gaan produceren in Lembeke. Dit betekent op termijn jobverlies voor zo’n 50 mensen.

Vandaag werken 1400 man in Herentals. Onder hen 1250 arbeiders.

“Een aantal arbeiders zou normaal terugvallen op het systeem van economische werkloosheid”, zegt Dirk Verhaegen van de vakbond ACV. “De mensen maken zich in afwachting wel zorgen.”

Op de hoofdzetel van Mondelez in Zürich wordt een studie gemaakt die de gevolgen van de verschuivingen moet analyseren.