Onrust bij Philips Turnhout

philipsBij lampenfabrikant Philips in Turnhout bekijkt men de verklaringen van topman Frans van Houten over nieuwe besparingen met argwaan. De Philips-topman maakte dinsdag bekend dat de kostenbesparingen nog zullen worden opgevoerd, van 1,1 naar 1,5 miljard euro. Dat zal onder meer gebeuren door banen te schrappen, voornamelijk via natuurlijk verloop.

Bij Philips in Turnhout is men op zijn hoede. Vorig jaar onderging het bedrijf al een herstructurering waarbij 354 banen sneuvelden, in hoofdzaak bij de bedienden en het kaderpersoneel. “Philips zit duidelijk nog niet op het juiste spoor”, aldus LBC-secretaris Leo Lauwerysen. “Het is natuurlijk koffiedik kijken, maar we zijn er niet erg gerust in.”

Onlangs verdwenen bij Philips in Kontich nog eens vijftien banen, bovenop de 65 jobs die vorig jaar al werden geschrapt bij een herstructurering. “Dat kwam voor ons ook als een verrassing”, zegt Lauwerysen nog. Maar bij Philips ontkent men. De vijftien banen die verdwijnen maken deel uit van de herstructurering van vorig jaar, aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Nog bij Philips benadrukt men dat een vermindering van het personeelsbestand grotendeels via natuurlijk verloop zal gebeuren. “We verwachten dus geen groot aantal gedwongen ontslagen, maar kunnen dat voor een lokale situatie niet uitsluiten”, luidt het.