Enkele Herentalse prominenten, waaronder de ondernemers Patrick Decat en Eddy Hendrickx, willen hun stadsgenoten meer aan het sporten krijgen. Meer zelfs, ze willen van Herentals dé sportstad van Vlaanderen maken. Ze dromen van een marathon en nieuwe sportinfrastructuur. Onder de noemer ‘Wat als Herentals’ nodigen ze iedereen uit mee aan de kar te trekken.

“Het belang van sport voor allen kan niet genoeg worden beklemtoond”, zeggen de initiatiefnemers. “Het staat nu als een paal boven water dat sport goed is voor de gezondheid. Vanuit deze vaststellingen kijken we dan ook benieuwd uit naar de sportieve evolutie de volgende 50 jaar.”

Naast gezondheid heeft sport nog een tweede belangrijk voordeel. “Ook de economie krijgt een boost. Mensen uit de omgeving komen naar dé Sportstad van Vlaanderen omwille van het sportieve aanbod. De centrumfunctie die Herentals heeft voor de omgeving, wordt verstevigd. Meer volk, dus meer leven in de stad. De Herentalse economie plukt de vruchten.”

Sporttempel
De initiatiefnemers zien het groots, met een nieuwe sporttempel op het domein van Sport Vlaanderen Herentals (Bloso-domein), een Netepark met Olympische allures, een skipiste en een atletiekpiste met 8 banen. Een permanent marathonparcours is er al, volledig op het grondgebied van Herentals en het brengt je door de drie deeldorpen. “We hebben zo’n ontwerpparcours uitgetekend”, zegt Patrik Decat (Deca Packaging). “Op die 42 km maken we lussen, zodat je er ook 10, 15 of 20 km van kunt doen. Lopen, wandelen, joggen en ook fietsen. Als je maar beweegt.”

“In al mijn bedrijven heb ik altijd geprobeerd mijn werknemers actief te laten deelnemen aan fietstochten die ik zelf organiseerde. Hier zet ik mee mijn schouders onder”, sluit Eddy Hendrickx aan.