Voor de 3de keer vond vanmorgen een zwerfvuilactie plaats op Kempense bedrijventerreinen, een samenwerking tussen IOK, IOK Afvalbeheer en Voka Mechelen-Kempen. Bedrijfsleiders en managers van 152 ondernemingen op 33 bedrijventerreinen namen deel. Meteen de grootste zwerfvuilactie van ondernemers in Vlaanderen.

Het aantal deelnemende bedrijven aan de actie gaat jaarlijks omhoog, van 106 in 2016 naar 147 vorig jaar en dus 152 in 2018. Opvallend is dat het overgrote deel van de ondernemers die vorig jaar deelnamen, ook dit jaar van de partij waren (80%).

Betrokkenheid creëren
Met de opruimactie willen de initiatiefnemers nettere bedrijventerreinen bekomen maar vooral meer betrokkenheid creëren. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, verhoogt het gevoel van verantwoordelijkheid. Er werden 2 soorten afval verzameld: restafval en PMD.

Na afloop werden bordjes geplaatst met als opschrift ‘Net opgeruimd, hou jij het proper? Bedankt, de Kempense ondernemers’. Zo blijft ook na de actie duidelijk dat de bedrijven zelf meewerken aan een afvalarme bedrijvenzone.

De ondernemingen op de bedrijvenzone Bentel in Oud-Turnhout behoren tot de trouwste deelnemers. Ook op de bedrijvenzone Industrieweg in Grobbendonk was er een hoog engagement met meer dan 60% deelnemende bedrijven.